Historia! Historia! Historia!


För några år sen läste jag om att Historiska Media skulle ge ut en släktkrönika som skulle utspela sig under olika epoker i Sveriges historia. Den första boken skriven av Katarina Mazzetti, Blandat blod utspelar sig under vikingatiden och är starten på en spännande inblick i svensk historia.
Andra delen skrevs av Karin Wahlberg och heter Sigrids hemlighet. Vi har lämnat vikingatiden och befinner oss i början av 1000-talet och snart därefter i nästa del hamnar vi i trakterna kring Sigtuna och får vara med när Sverige skulle kristnas.Del tre är skriven av Catarina Ingelman Söderberg och heter Tempelbranden, drygt 50 år senare utspelar sig nästa  del Helenas hämnd skriven av Maria Gustavsdotter, där huvudpersonen hämnas på sin makes familj. 

Jag väntar med spänning på del fem!!!   www.historiskamedia.se 

När jag gick i nian fick vi i uppgift att läsa en svensk författare, jag valde Jan Fridegård och Trägudarsland, fick blodad tand och läste de andra delarna om trälen Holme och hans familj. Har ni inte läst dem, läs dem!

Appropå historia så har en av mina svenska favoritförfattare, Jan Mårtenson, skrivit om en förfader till Johan Homan, i Tre skilling banco och Ostindiefararen. Lite kult att Johan anno 1700-talet är så lik sin sentida namne :)

Blast from the past

När en viss KuZ fyllde 20 år, så satte vi in en annons i stadens tidning och undertecknade den med smeknamn. Mitt smeknamn var GIII för jag intresserade mig redan då för Gustaf III. 
Måste ha varit nåt med mitt litteraturintresse att göra eftersom GIII instiftade Svenska akademin som varje år delar ut Nobelpriset i litteratur.

Kan erkänna att jag inte läst något verk av så många av pristagarna, men John Steinbeck har jag läst. Riddarna av runda bordet har väl nästan alla hört talas om men kanske inte Riddarna kring Dannys bord. Den boken är speciell men ändå rätt kul. Det är kanske inte den första boken man tänker på när man hör John Steinbeck.

Kommentarer

 1. Har jobbat lite för att sälja in Steinbeck bland våra elever. Det är ett par stycken som läser Pärlan och Möss och människor och det verkar gå hem!

  SvaraRadera
 2. Steinbeck är bättre än de tror!

  SvaraRadera
 3. Det var länge sen jag läste honom. Har hört att han numera eller sen länge varit delvis omstridd som "stor" författare och att han särskilt upphöjts i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Kanske omstridd för att han var "vänster"?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Lejon och andra katter