När bok blir film.....

Det är inte alltid bra böcker blir bra filmer, jag har läst många böcker som jag älskat och som när de blir film känts helt misslyckade. 

En av dem är PS I love you av Cecelia Ahern. Boken är underbar, en kvinnas kamp att överleva efter makens död. Mannen har innan han gått bort lämnat efter sig brev, brev där han skriver vad han vill att hon ska göra varje månad för att må bättre och börja leva igen.  
Filmen har inte samma varma stämning och huvudrollsinnehavarna känns inte rätt.

Jane Austens böcker har filmatiserats flera gånger, de flesta med bra resultat. Jag gillar Emma och Stolthet och fördom. Säger bara Mr Darcy :) jag lovar att de flesta blir knäsvaga när de hör hans namn.

Matt Damon som Tom Ripley (Patricia Highsmith) var en besvikelse, jag gillade böckerna och tyckte rollfiguren i filmen inte var lika sympatisk som han är i böckerna. 

Läser gärna Clive Cusslers böcker om Dirk Pitt och hans vänner, Matthew McConnaughey som spelar Dirk Pitt i Sahara är väl snygg men inte "min" Dirk Pitt. På nåt sätt föreställer man sig hur huvudpersonerna ser ut när man läser många böcker i samma serie och blir väldigt besviken när skådisarna ser helt annorlunda ut.

En av mina favoriter är Kanonerna på Navarone. En klassisk 60-tals film med Gregory Peck som Mallory. Boken är välskriven och filmen är välgjord, dåtidens stjärnskådisar var med.

En film som jag också blev besviken på är One Day, baserad på boken En dag av David Nicholls. Trots hyfsat bra skådisar tycker jag inte att filmen lever upp till bokens standard. 

För att återgå till mina favoritteman i böcker.....FEELGOOD och DECKARE så får jag såklart inte missa Mma Ramotswe i Damernas detektivbyrå. När de för några år sedan visade serien på SVT så följde jag den slaviskt :) Det är nåt visst med traditionellt byggda kvinnor som Mma Ramotswe och jag själv :)Bokminne

En barndomsfavorit "Allra käraste syster" av Astrid Lindgren

Kommentarer

  1. The hobbit var ett något ojämt resultat. Den charmiga inledningen kom mycket nära boken, sen blev det på tok för mycket "svärd".

    SvaraRadera
  2. Ja, du tycker ju det :) Nu var det väldigt många år sen jag läste Bilbo så jag minns inte riktigt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Lejon och andra katter