Recension "Texas på liv och död" Lars Åke Augustsson/Anthony Graves

Häromdagen när jag besökte biblioteket och lånade en bok "Texas, på liv och död" tänkte jag mig att det nog var en bok om Texas genom tiderna. Visst, vi får reda på en massa om staten Texas, men inte på det sättet jag trodde.

Författaren Lars Åke Augustsson har skrivit en bok som berör mig, när jag började läsa boken idag kunde jag inte släppa den. Jag har aldrig varit mycket för politik, aldrig satt mig in i hur rättsväsendet fungerar (förutom det som finns i de deckare jag läst) och framför allt inte i hur de olika delstatslagarna i USA fungerar.

LÅA beskriver Texas, som större än Sverige och Finland ihop, och bara det får en att ana komplexiteten, han berättar bakgrunden och Texas historia blandat med historien om Anthony Graves, den svarta man som anklagades för att ha mördat flera män, tillsammans med sin släkting, en släkting han inte ens visste om och helt mot sitt nekande. Trots att denne släkting vid sin rättegång säger att han varit själv vid brottet, döms Anthony till döden, endast 22 år gammal. 

När boken slutar har Anthony blivit frigiven, sju år efter att han tagits från fängelset i Walls, och efter att i sju år suttit i häktet i Brenham framställer åklagaren att Anthony ska friges i brist på bevis. År 2011 friges Anthony efter 19 år i fångenskap.

Det är inte bara Anthonys historia som berör mig, Texas och USAs historia rymmer mycket orättvisor. När spanjorerna kom på 1600-talet påbörjades utarmningen av den inhemska befolkningen, de olika indianstammar som fanns. Idag är det inte många stammar kvar i Texas, endast tre av dem har överlevt århundraden av förföljelse. 

Som svensk har man svårt att förstå den amerikanska kulturen, att alla har rätt att försvara sig och att man därför kan bli fri från mord fast man skjutit någon med berått mod. 

Författaren tar upp många historiska händelser i den texanska historien, dödsskjutningarna i Waco, bomben i Oklahoma, men också musiken, hur r&b musiken startades, hur staten förevigats genom dödliga filmer som "Jätten" och "No country for old men".

Är ni intresserade av historia så kan jag rekommendera boken, om inte annat så berörs ni av Anthony och de andra fångarnas öden.


Kommentarer

  1. Den boken ska jag läsa vid tillfälle. Visste inte att den fanns. Samme författare har även skrivit en bok om dödsstraffet i USA som heter "Nära döden". Den är mycket intressant och obehaglig läsning, där man får möta några av de dödsdömda, deras familjer, brottsoffrens anhöriga, en fd bödel (fängelsechef) som fick nog. Boken innehåller också olika intressanta perspektiv på debatten om dödsstraffet genom tiderna, i nutiden och i historien. Har för mig att Anthony G är en av fångarna det handlar om. Läs den!

    SvaraRadera
  2. Ja, dessa personer är med i den här boken också, på några hörn i alla fall.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blogguppdatering

Eftertänksamt?

Nytt år nya utmaningar