Den irländska mystiken

För några år sedan bestämde min kompis Micaela och jag oss för att åka drygt två veckor till London och Dublin. London har vi båda varit i flera gånger så det var inget riktigt nytt under solen. Men Dublin var nytt och spännande för oss båda två.

Innan vi åkte läste vi båda på om sevärdheter i staden och om det irländska livet. Redan tidigt började jag fantisera om den mystiska ön Eire, jag läste böcker om landet och köpte ett år en bok om landet på bokrean. Den boken har jag kvar och tittar i ibland. När jag läste Turism och reseliv i Avesta så skulle vi göra en presentation om ett turistresemål där man talar engelska. Jag valde Dublin - eller Baile Atha Cliath.

För att återgå till besöket i Dublin så besökte Micaela och jag Trinity College och besökte det lilla museum som The Book of Kells förvaras i. I muséet finns flera antika böcker från Irlands historia. Alla vackra och mycket sköra.

The book of Kells på Wikipedia

Irland har länge fascinerat mig och många av mina favoritförfattare skriver böcker som utspelar sig på Irland.

Marian Keyes, Nora Roberts, Cecelia Ahern är några av de författare som skriver om kärlek.

För några år sen hittade jag en underbar bok som heter En liten hattaffär på hörnet. Boken är en lättläst kärleksroman om en kvinna som tar över en hattaffär efter sin mor som nyligen gått bort. Hattaffären hotas när ett bostadsbolag försöker köpa upp kvarteret och riva allt för att bygga ett nytt modernt köpcenter. När jag läser boken ser jag framför mig de gamla kvarteren kring St Stephens green och tänker på hur mycket som skövlas för alla dessa idiotiska köpcenter.

Jag läser såklart inte bara lättsamma böcker om Irland, allvar smyger sig in också. När jag läste Frank McCourts Ängeln på sjunde trappsteget minns jag att jag grät över hur barn far illa. Uppföljaren fick mig att må lite bättre men är även den en beskrivning över fattigdom och elände.

Eftersom Irland fortsätter fascinera mig kommer jag aldrig sluta drömma om det fina gröna land som fortfarande tror på älvor :)


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Eftertänksamt?