Krig och fred...nästan i alla fall

När jag började läsa Okänd soldat läste jag förordet där det stod att boken egentligen borde ha getts ut på både finlandssvenska och svenska eftersom det finns vissa skillnader. Funderade en stund och testade att läsa på finlandssvenska, ni vet sådär man gör för att härma. Kan berätta att det är jobbigt att läsa på dialekt, jobbigare än man tror J
När jag efter någon dags uppehåll började läsa boken igen struntade jag i dialekten och kör som vanligt, vissa ord och meningar måste jag stanna upp vid och uttala på finlandssvenska för att förstå men boken är intressant.  Har inte kommit så långt än eftersom jag prioriterat annat den här veckan.
När jag var yngre hade mina föräldrar en skiva med Trio mé Bumba där en av låtar hette ”Min far han var en ung soldat”…och som fortsätter …men jag, jag blev malaj.  I början av boken skriver Linna om en finsk malaj och genast kom jag att tänka på den låten.
På en annan av Trio me´Bumbas skivor finns låten ”Ann-Charlotte och Ellinor” – låten handlar om två flickor som föds samma år, en rik och en fattig.  Låten brukar få mig att tänka på Kulla-Gulla.  Kulla-Gulla är ju en samling böcker som beskriver en flicka/kvinnas uppväxt i Sverige i början på 1900-talet. Jag minns att jag läste dem med glädje i min ungdom.  Böckerna är charmiga ungdomsböcker, skulle mycket väl kunna tänka mig att läsa om dem nån gång men frågan är väl om de finns tillgängliga nånstans.
Jag minns inte om jag nämnt det tidigare men jag har i min ägo ett gäng böcker om sjuksköterskan Cherry Ames, en amerikansk kvinna som under andra världskriget jobbar som sköterska inom de mest varierande grenarna av det amerikanska försvaret. Böckerna är också de charmiga och väldigt patriotiska J Läste nyss på Wikipedia att böckerna som gavs ut under andra världskriget var lite för att locka unga kvinnor att börja arbeta som sjuksköterskor i kriget.  I samma veva som alla dessa flickböcker kom ut fanns killarnas motsvarighet Biggles, flygaresset J Har faktiskt bara läst en bok om honom, men jag minns att den var minst lika underhållande som Cherry Ames.
Nu är ju krig verklighet för många och inte ett påhitt, även om vissa tror att judeutrotning och annat inte ägt rum. Det finns många bra biografier och böcker skrivna om de som levde under krigsåren och en av de mest spännande är Anne Franks dagbok. Har ni missat den så får ni nog passa på att läsa den. Det är en gripande skildring av hur Anne, som judinna, gömmer sig undan tyskarna under kriget.
Nej, avslutar dagens inlägg med att önskar er fred och välgång J

Kommentarer

  1. Biggles har jag också bara läst en bok om vad jag minns. Jag fastnade aldrig. För mig gällde historiska ungdomsromaner som min pappa läste högt för mig när ja var 8-12 år, sådana som handlade om vikingar och om stormaktstiden. Det har satt sina spår. Jag gillar fortfarande böcker som kan gestalta hur de stora händelserna påverkade vanliga människor. Den jag läser just nu, Johannes Anyurus "En storm från paradiset, är ett utmärkt exempel, som handlar om hur författarens pappa, mot sin vilja, drogs in i storpolitiken vindlingar i östra Afrika på 1970-talet. Rekommenderas!

    SvaraRadera
  2. Den är på väg till en bokhög hos mig från min hovleverantör :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Blogguppdatering

Eftertänksamt?

Nytt år nya utmaningar