Första semesterveckan avklarad

Började semestern med att beta av Erik Erikssons fyra böcker om det lilla fiskeläget Grisslehamn, en släktkrönika som utspelade sig under fyra olika krig. Första boken utspelade sig under kriget mellan Sverige och Ryssland, det krig då Finland inte längre fick vara svenskt.  

Bokserien börjar med att Johanna börjar arbeta i Posthuset i Grisslehamn och träffar en ung man som hon blir kär i. Tillsammans med honom börjar hon göra hemliga budskap via telegrafen i Grisslehamn. Dessa budskap återkommer i de följande böckerna. 

Bok två handlar om Kristina, barnbarn till Johanna och hennes kärlekshistoria med engelsmannen Robert, boken utspelas under Krimkriget, då engelsmännen använde svenska farvatten till att kriga mot Ryssland.

Den tredje delen utspelar sig under Finska vinterkriget, Kristina och hennes barnbarn Gerda är huvudpersonerna i denna bok. Gerda träffar Lars, blir kär och får sonen Vilhelm. Lars deltar i kriget tillsammans med sin vän Oskar.

I den fjärde delen får vi åter möta Kristina, Lars, Oskar, nu är det nytt krig, det andra världskriget och vi får följa våra huvudpersoner fram till krigets slut.

Böckerna är lite naiva, har ungefär samma tema, krig, ung kvinna möter man, får barn utanför äktenskap. Läsvärda var de väl, men inte så speciellt minnesvärda.

Det brinnande havet, Den blå stranden, Den sista stormen och De svarta molnens tid

Har betat av följande andra böcker också: Att bara vara Martha, En passande död och Skarprättaren. Men där får ni ingen sammanfattning :)

Under min lilla semesterresa till St Petersburg hann jag bara med en bok, men vilken bok sen.... Blandfärs heter den och ja, har jag nånsin läst en så rolig och bisarr bok så är det länge sen. Jag vet inte hur jag ska beskriva den, det är så att säga en salig blandning saker i den, blandfärs, biff Lindström, sekter, ringar, höns, vägbulor och jag vet inte vad....men vill ni skratta så ska ni läsa den.  Säger bara Blandfärs till mamma och Leif nu och vi skrattar gott :)

Blandfärs ;)
http://www.bokus.com/bok/9789186691394/blandfars/

Åtta böcker avbetade av 20 :)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Lejon och andra katter