Tala är silver, läsa är guld!

Det är klart jag inte kommer ihåg min allra första bok, det vore konstigt, men jag vet att jag alltid tyckt om att läsa. Det finns en sån glädje i att läsa en välskriven bok, en bok som man fängslas av och som kan fånga en i flera timmar. 

Ja, jag säger timmar för jag läser väldigt snabbt och kan läsa ut en bok på bra någon/några timmar. Jag minns en semester i Bulgarien för några år sedan, jag var där med en av mina systrar och min dåvarande svåger. Vi hade tagit med oss böcker hemifrån, de skulle räcka hela veckan...jag tror vi hade med oss åtta pocketböcker....det tog inte lång tid så var jag klar med alla och de hade minst hälften kvar ;) 

Min syster brukar säga att jag bara läser vartannat ord, det är nog rätt, efter ett tag så lär man sig att få ut helheten i en mening genom att läsa vart eller vartannat ord. Det betyder inte att jag missar nåt väsentligt utan mer att jag utvecklat min lästeknik för att hinna med så mycket som möjligt :)

Lästekniken funkar dock inte lika bra på de engelska böcker, där tar det mycket längre tid att läsa. I början när jag läste engelska böcker ville jag gärna översätta orden jag inte kunde, numera så gör jag inte det, kan jag inte ordet försöker jag förstå det genom sammanhanget.

För några år sedan läste jag en romantisk komedi av Janet Evanovich, jag kommer dessvärre inte ihåg namnet på boken, men den utspelas i ett hus somt tidigare varit en bordell. I boken använder hon ordet brothel och det ordet ville jag översätta för att förstå vad huset varit innan, alla ord är inte lätta att lista ut med hjälp av sammanhanget. Efter det har ordet fastnat och jag tror inte jag någonsin kommer glömma att brothel är bordell ;)

I helgen som var läste jag en underbar bok av Jojo Moyes, "Etthundra mil", en riktigt trevlig feelgood roman. Jojo Moyes skriver underbara relationsromaner som man bara måste älska :)

Etthundra mil

Hos Hovleverantören väntar nästa del i serien om Winston Churchill, det blir helgens lektyr!
Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Lejon och andra katter