Läsning ger kunskap

Tänk, det var inte länge sen vi hade snö på marken, när det var mörkt när jag gick till jobbet och mörkt när jag gick hem. Nu har jag dammat av svarta faran och cyklat ett par veckor, gömt vinterskor och nästan slutat med vinterjacka, vantar och mössa. På balkongen syns spår efter väder och vind, tallbarr från min skuggande tall och träplattorna längtar efter ny bets. Det är vår och alla längtar vi efter värme och massor av vårsol.  De kära vänner vi tillbringat vintern med börjar samlas på hög, vi har inte längre tid med dem. Trots det så har jag betat av böcker den sista tiden, några var inte speciellt minnesvärda men läsvärda och några så mycket bättre ;)

Sen sist har jag varit i Stockholm på Books & Dreams författarkväll och lyssnat på åtta olika författare som presenterade sina senaste alster, sedan dess har jag tom läst två av dessa böcker. Den senaste av Anna Jansson, om Maria Wern, och den senaste av Lucy Dillon. Lucys bok har en fin dedikation också och redan nu längtar jag efter den bok hon precis är klar med och som kommer ut på engelska i höst.

En annan av författarna vi fick lyssna på var Catarina Ingelman Sundberg, hon med Kaffe med rån, Låna är silver, råna är guld och nu den senaste Rån och inga visor. Vilken energi den kvinnan har! 

För några veckor sen kom en kollega in med en bok som hon ville rekommendera till mig och A, A fick börja läsa den och de senaste veckorna har den fått lite damm bredvid min säng, men igår läste jag äntligen ut den. Jag heter inte Miriam är en underbar bok om en kvinna som under andra världskriget byter identitet för att överleva. Har ni inte läst den så rekommenderar jag den verkligen.

***

Vi bokmalar är unika, enligt undersökningar så har 17-åringar som inte regelbundet läser mellan 15-17.000 ord i sitt ordförråd, medan motsvarande ungdomar som läser böcker, tidningsartiklar eller andra texter fyllt på detta med upptill 50.000 ord, i jämförelse med att Svenska akademins ordlista innehåller ca 126.000 ord.

På jobbet gillar vi att lösa korsord på våra raster och i dessa svåra (mästarkryss) korsord så stöter vi ibland på ord som vi inte visste fanns, så vi lär oss nya saker hela tiden. 

Avslutar dagens inlägg med ett fantastiskt citat.

Hominis mens discendo aliutur - lärdom är själens föda.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sol och böcker

Böcker, böcker, böcker och så lite mer böcker?

Eftertänksamt?